De beste ChatGPT Tips

De beste ChatGPT tips op een rij

Op het gebied van ChatGPT speelde er een hoop in het afgelopen jaar. Stel je eens voor, als ChatGPT een persoon was, dan stond ChatGPT nu op het podium met een glinsterende trofee voor ‘Meest baanbrekende trendsetter van het jaar’. En daarom, hold your horses, hebben wij iets speciaals voor je. Een artikel bomvol met de crème de la crème ChatGPT-tips. Klaar voor? Komt ie..

Van 'googlen' naar chatten

Wil je echt goede resultaten uit ChatGPT halen? Dan is er meer nodig dan een simpele vraag. ChatGPT is geen simpele zoekmachine. Dus, als je hetzelfde regeltje intikt dat je bij Google zou gebruiken, dan doe je het écht verkeerd! ChatGPT is een genie in een doosje, maar je moet wel weten hoe je het aanspreekt.

Er zijn een paar dingen die je in gedachten kan houden bij het communiceren met ChatGPT:

  • Bedenk wat je met je prompt wilt bereiken. Een goede prompt moet duidelijk en precies zijn en ChatGPT helpen de juiste resultaten te leveren.
  • Hoe preciezer, hoe beter: Zorg ervoor dat je aanwijzingen nauwkeurig en duidelijk zijn.
  • Gebruik korte zinnen die gemakkelijk te begrijpen zijn.
  • Stel altijd concrete vragen en leg de context van de vraag uit.
  • Let op de woordkeuze in je aanwijzingen. Kies woorden die gemakkelijk te begrijpen zijn en ChatGPT helpen om de context beter te interpreteren (vermijd zoveel mogelijk vakjargon).

Gratis, is nooit echt gratis

Als een tool gratis is, ben jij (of jouw data) het product. Pas dus altijd op met wat je in gratis tools stopt.

  • Deel nooit persoonlijke, bedrijfsgevoelige of identificeerbare informatie
  • Wees extra voorzichtig met wat je deelt
  • Blijf altijd zelf kritisch zelf nadenken, vertrouw niet blindelings op de antwoorden vanuit AI tools zoals ChatGPT
  • Leidraad: Alles wat je niet zomaar op internet zet, zet je ook niet in AI-tools zoals ChatGPT

Bovenstaande geldt ook voor de Plus versie (de betaalde versie) van ChatGPT. Alles wat je erin gooit, wordt keurig getranscribeerd. Maar onthoud goed: elke letter die je invoert, is voer voor de enorme database en training. Je draagt bij aan het grotere geheel, elke keer als je typt!

Beste ChatGPT tips

Zie ChatGPT als een stagiair

ChatGPT is eigenlijk net als een stagiair: het heeft potentieel, maar is nog lang geen expert. Ze hebben een basisbegrip, maar missen de nuances. Dus, als je ze gebruikt, wees duidelijk in je instructies, en houd het bij onderwerpen waar jij veel vanaf weet. Check altijd wat er uit komt, blijf kritisch en stuur bij waar nodig. Jij bent en blijft de kapitein van het schip, dus de eindverantwoordelijkheid ligt bij jou. En het pluspunt? Je kunt deze tools prima inzetten voor die minder leuke, routinematige klusjes. Dat is dan wel weer het verschil met een echte stagiair.

Laat ChatGPT jou vragen stellen

Hoe je dit doet, is als volgt: Je begint met een basisvraag en vraagt vervolgens om jou vragen te stellen. Het voordeel hiervan is dat je ChatGPT de kans geeft om het vraagstuk helemaal helder te krijgen. Helderheid voorop, dat is waar het om draait!

Voorbeeld:

“Kun je 5 creatieve teambuildingactiviteiten genereren die we kunnen uitvoeren om samenwerking binnen ons team te verbeteren? Stel mij vragen om de context en het vraagstuk nog helderder te krijgen”

Experimenteer er op los

Het is net als leren fietsen: je leert het niet door aan de zijlijn te staan. Nee, je springt op dat zadel en gaat ervoor. Oefening, herhaling en een beetje experimenteren. Je leert uiteindelijk het meest doot te doen.

Lizzy Prins

Over Lizzy Prins

Waar ik elke ochtend mijn bed voor uitspring, is om bij anderen beweging te creëren. De beweging van ‘gewoon doen’ naar ‘grenzen verleggen’. Mijn missie? Het transformeren van ingewikkelde uitdagingen in baanbrekende innovaties en vernieuwingen, en dat met een snufje AI-magie. Als spreker neem ik je mee op een wervelende tocht door de wereld van AI en ChatGPT – wat mij betreftt de absolute game-changers voor de toekomst van werk. Ben jij klaar om de toekomst van werk opnieuw vorm te geven?

Comments are closed.