Enneagram

Leer de 9 enneagram persoonlijkheidstypen kennen

Stel je voor dat je de sleutel hebt gevonden tot het begrijpen van menselijk gedrag en motivatie. Die sleutel is dichterbij dan je denkt, namelijk het enneagram. Het Enneagram is gebaseerd op negen unieke persoonlijkheidstypen, elk met hun eigen bijzondere eigenschappen, talenten en valkuilen. Door het begrijpen van deze typen, kun je je persoonlijke effectiviteit en people skills vergroten. Het Enneagram is een krachtige tool die je helpt om door het doolhof van menselijk gedrag te navigeren en de weg te vinden naar persoonlijke groei en succes.

Wat is het enneagram?

Heb jij je weleens afgevraagd waarom mensen doen, wat ze doen? Het enneagram geeft hier inzicht en structuur in. Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat de afgelopen decennia steeds populairder is geworden in de wereld van zelfontwikkeling en psychologie. Het woord “enneagram” komt van het Griekse woord “ennea” wat “negen” betekent en “grammos” wat “punt” of “teken” betekent. Het enneagram is een diagram dat negen verschillende persoonlijkheidstypen weergeeft. Het biedt inzicht in menselijk gedrag en motivatie en helpt om jezelf en anderen beter te begrijpen. Het enneagram maakt zichtbaar wat er in het onderbewuste afspeelt. 

Zie het als een hulpmiddel en geen doel op zich. Als mens ben je uniek en veel complexer dan een paar nummers bij elkaar. Toch is inzicht in jouw type een waardevol proces op zich omdat het een eerste stap is in het vergroten van bewustwording. Diepe transformatie is mogelijk doordat het model enorm veel lagen kent en je mechanismen beschrijft tot op het niveau van drijfveren. Het model gaat dus niet over gedrag maar wel over wat jou drijft.

 

Hoe werkt het enneagram?

Het enneagram is een diagram dat bestaat uit een cirkel met negen punten erop. Elk van deze punten vertegenwoordigt een van de negen persoonlijkheidstypen. De punten zijn verbonden door lijnen die de relaties tussen de verschillende typen weergeven. 

De negen persoonlijkheidstypen worden beschreven aan de hand van hun motivaties en gedragingen. Elk type heeft zijn eigen specifieke motivaties, angsten en verdedigingsmechanismen die worden weergegeven door de verschillende punten op het enneagram. 

Hieronder volgt een korte beschrijving van de negen enneagramtypen: 

 • De perfectionist: Perfectionisten streven naar perfectie en hebben hoge verwachtingen van zichzelf en anderen. Ze hebben de neiging kritisch en veeleisend te zijn en hebben soms moeite om te ontspannen en te genieten van het moment. 
 • De helper: Helpers zijn empathisch en zorgzaam en vinden het belangrijk om anderen te helpen. Ze hebben de neiging zichzelf op de tweede plaats te zetten en hebben soms moeite om voor zichzelf op te komen. 
 • De presteerder: Presteerders zijn ambitieus en gericht op succes. Ze willen graag gezien worden als succesvol en hebben soms moeite met kwetsbaarheid en falen. 
 • De individualist: Individualisten zijn creatief en gevoelig en hebben een sterke behoefte aan zelfexpressie en authenticiteit. Ze hebben soms moeite met zich aanpassen aan sociale normen en kunnen zich geïsoleerd voelen. 
 • De waarnemer: Waarnemers zijn analytisch en kritisch en hebben een sterke behoefte aan kennis en begrip. Ze hebben soms moeite met emoties en sociale interactie. 
 • De loyalist: Loyalisten zijn loyaal en betrouwbaar en vinden het belangrijk om veiligheid en stabiliteit te hebben. Ze hebben soms moeite met beslissingen nemen en kunnen angstig zijn. 
 • De levensgenieter: Levensgenieters zijn enthousiast en avontuurlijk en vinden het belangrijk om plezier te hebben en nieuwe ervaringen op te doen. Ze hebben soms moeite met zich focussen en kunnen impulsief zijn. 
 • De leider: Leiders zijn krachtig en assertief en hebben een sterke behoefte aan controle en onafhankelijkheid. Ze hebben soms moeite met kwetsbaarheid en kunnen overweldigend zijn. 
 • De bemiddelaar: Bemiddelaars zijn vredelievend en empatisch en vinden het belangrijk om harmonie en balans te creëren. Ze hebben soms moeite met het uiten van hun eigen behoeften en kunnen conflict vermijden. 

De oorsprong van het enneagram

Het enneagram is een oude persoonlijkheidstypologie die waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in de Soefi-traditie. Het werd echter pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw geïntroduceerd in het Westen door Oscar Ichazo en later ontwikkeld door Claudio Naranjo en andere psychologen. Tegenwoordig wordt het enneagram veel gebruikt als instrument voor persoonlijke groei, coaching en therapie.

Enneagram

Waar kan het enneagram voor gebruikt worden?

 • Zelfontwikkeling: Het enneagram kan helpen bij het begrijpen van persoonlijkheidskenmerken, gedragspatronen en motivaties. Door bewustzijn te vergroten op basis van enneagramtypen, kunnen mensen werken aan het ontwikkelen van hun sterke punten en het overwinnen van hun zwakke punten. 
 • Teamontwikkeling: Het enneagram kan worden gebruikt om de dynamiek van een team beter te begrijpen en communicatie en samenwerking te verbeteren. Door de enneagramtypen van teamleden te identificeren, kunnen leidinggevenden beter begrijpen hoe elk individu in het team communiceert, reageert op stress en uitdagingen en hoe deze maximaal bijdraagt aan het team. 
 • Verbeteren van relaties: Het enneagram kan worden gebruikt om relaties tussen partners, familieleden, collega’s of vrienden te begrijpen en te verbeteren. Door de enneagramtypen van beide personen te identificeren, ontstaat inzicht en begrip.  
 • Leiderschapsontwikkeling: Het enneagram kan worden gebruikt door leiders om hun eigen enneagramtype te begrijpen en hoe hun type tot uiting komt in hun leiderschapsstijl. Door het begrijpen van de enneagramtypen van medewerkers kunnen leiders effectiever communiceren, motiveren en begeleiden. 
 • Therapie en coaching: Het enneagram kan worden gebruikt in therapie en coaching om cliënten te helpen inzicht te krijgen in hun persoonlijkheidstypen en gedragspatronen. Door het begrijpen van hun enneagramtype kunnen cliënten werken aan het verbeteren van relaties, het overwinnen van uitdagingen en het ontwikkelen van persoonlijke groei. 

Veelgestelde vragen over het enneagram