ChatGPT voor HR-professionals

ChatGPT chatbot voor HR

ChatGPT is geen hype, maar het kantelpunt voor kunstmatige intelligentie en het begin voor een nieuwe technologische revolutie. En het mooie is: Het kan jouw persoonlijke digitale assistent, copiloot of sparringpartner worden. Als het je goed gebruikt tenminste, want het geheim van ChatGPT zit hem in de input. De juiste input zorgt voor geweldige output! 💡

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is volgens Wikipedia een prototype van een chatbot en kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een (menselijke) gebruiker. Eenvoudig gezegd, ChatGPT is een chatbot. Je kunt het ook zien als een slimme assistent, waar je interactie mee kunt hebben. De opkomst van ChatGPT wordt in technologisch opzicht al vergeleken met zogenaamde ‘Iphone moment’ en de komst van internet. Twee maanden na lancering maakten al meer dan 100 miljoen mensen (wereldwijd) gebruik van deze tool. Het is belangrijk om te benadrukken dat de output van ChatGPT een aanvulling is op menselijk geschreven inhoud en geen vervanging. 

 

Waar kun je ChatGPT als HRM-professional voor gebruiken?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Aangezien het een taalmodel is, lijkt het genereren van tekst de meest logische toepassing, bijvoorbeeld bij het structureren en schrijven van communicatie (denk aan e-mails, nieuwsberichten en beleidsdocumenten). Het mooie is, het kan heel veel meer. ChatGPT is ook een handig hulpmiddel bij de eerste fase van creativiteit, om een lijst van voorstellen te genereren of argumenten van voor en tegen te creëren. Ook is ChatGPT in staat om teksten samen te vatten of om (functie)titels te verzinnen.

Je kunt ChatGPT gebruiken om:

  • Betere teksten te schrijven, specifiek voor jouw doelgroep, denk aan vacatureteksten, interne nieuwsbrieven of informatie aan nieuwe medewerkers.
  • Gebruiken als digitale recruitment assistent namelijk voor het opstellen van zoekwoorden voor het vinden van de juiste kandidaat voor een specifieke vacature, het maken van een pakkende (en niet zo standaard) bevestigingsmail voor sollicitanten of voor het generen van interviewvragen.
  • Mee te denken over specifieke talentontwikkelingsplannen bijvoorbeeld het ontwikkelen van bepaalde skills of competenties of het verbeteren van communicatie en samenwerking binnen teams.
  • Heel veel tijd te besparen, als je het goed aanpakt: UREN per week.

Wat zijn de voordelen van ChatGPT?

ChatGPT kan helpen bij antwoorden op complexe vragen, met brainstormen, automatisch samenvatten, het schrijven van teksten en taalfouten corrigeren en door het hier voor te gebruiken als hulpmiddel, kun je heel veel tijd overhouden voor andere belangrijke dingen.

Specifiek gemaakt naar het HR-vakgebied kan ChatGPT goed ondersteunen bij:

  1. Vertalingen: Als je iets wil vertalen, dan is er een grote kans dat je Google Translate gebruikt. Google heeft sterke kunstmatige intelligentie die jouw teksten binnen een seconde vertaalt naar talloze verschillende talen. Vertalen via ChatGPT heeft twee grote voordelen vergeleken met Google Translate. Allereerst zijn de vertalingen natuurlijker. Google kijkt naar de directe vertaling van de woorden en zinnen, terwijl ChatGPT beter is in bepalen welk woord er na de vorige past. 
  2. E-mails schrijven: Gmail en Outlook helpen je soms met zinnen. Zeker standaard zinnen en antwoorden weten deze applicaties goed te voorspellen, zodat je niet de hele tekst hoeft te typen. ChatGPT kun je vragen om een hele e-mail te schrijven. Als je gedetailleerd bent in je opdracht (met andere woorden: prompt), krijg je een prima e-mail. ChatGPT is ook een handig hulpmiddel voor het ontwerpen van e-mail templates voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging, uitnodiging voor een sollicitatiegesprek of het afwijzen van een sollicitant.
  3. Het opstellen en beantwoorden van veelgestelde vragen: ChatGPT kan een goede eerste aanzet geven in het generen van veelgestelde vragen, maar ook in het beantwoorden hiervan. 
  4. Ondersteunen bij recruitment: Denk aan het schrijven van vacatureteksten, het optimaliseren van vacatureteksten, het opstellen van zoekwoorden voor het vinden van de juiste kandidaat voor een specifieke vacature of het bedenken van interviewvragen.

Zijn er ook minpunten?

Er zijn inderdaad nog genoeg beperkingen in het gebruik van ChatGPT, waar OpenAI zelf geen geheim van maakt. Hieronder een overzicht van minpunten:

  1. ChatGPT geeft soms plausibele, maar incorrecte antwoorden. Belangrijk is ook dat de output niet klakkeloos wordt overgenomen. ChatGPT blijft een taalmodel, het heeft geen bewustzijn en dus ook geen idee wat het heeft geschreven. Het is belangrijk dat jij als HRM-professional de output van ChatGPT analyseert en integreert, zelf blijft nadenken en verantwoordelijkheid draagt. Dit wordt ook wel human-in-the-loop genoemd waarbij het uitgangspunt niet is om taken te automatiseren. Zie ChatGPT als een hulpmiddel in de uitvoering van taken en bedenken van ideeën Zie de output van ChatGPT als een mooie eerste aanzet. Voeg je eigen ideeën toe, schrap, voeg je eigen inzichten en ideeën toe en maak er je eigen ding van.
  2. De manier waarop je een vraag stelt bepaalt de output. 
  3. De data die gebruikt is om de tool te trainen gaan tot 2021. Dit betekent dat ChatGPT onvoldoende getraind is om antwoorden te geven over recentere gebeurtenissen.
  4. De tool maakt veel gebruik van steeds dezelfde woorden en zinnen. De manier waarop je je vragen stelt heeft hier wel invloed op, maar alsnog een ding om alert op te zijn.
  5. Het model stelt geen aanvullende vragen wanneer de vraag van de gebruiker niet helemaal duidelijk is. In plaats daarvan doet ChatGPT een gok. Ook hier kun je met de juiste prompts op inspelen, alsnog iets om alert op te zijn.
Lizzy Prins

Over Lizzy Prins

Als strategisch sparringpartner voor start-up, scale-up & MKB bedrijven en facilitator van talent- en organisatieontwikkeling richt ik me op ambitieuze organisaties.  Eén ding is namelijk zeker: de in deze snelle continu veranderde wereld is continu aanpassen en meebewegen een vereiste. Mijn interesses en speerpunten liggen bij visie, strategie en spotten van verbeterkansen.  Mijn belangrijkste instrumenten zijn mijn frisse blik op de veranderende wereld en het maken van de combinatie tussen mens en organisatie als basis voor talentontwikkeling en organisatiegroei.  

Comments are closed.